Innovatie en opleiding in de bouwsector: het belang van blijven leren met Bert Boeijnk

Hoera voor Bloemendal Techniek

Bert Boeijnk, directeur Bloemendal Techniek, deelt zijn ervaringen met de LLO-Katalysator aanvraag in samenwerking met Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland. We bespreken de uitdagingen van Leven Lang Ontwikkelen, de rol van continue opleiding en hoe zijn bedrijf Bloemendal Bouw deze obstakels aanpakt om personeel in de bouwsector toekomstbestendig te maken.

Wat is jullie LLO-Katalysator aanvraag geweest?

Bert Boeijnk vertelt: "Onze aanvraag voor de LLO-Katalysator hebben wij samen met de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland ingediend. Daarnaast hebben wij met ROC Midden Nederland een aantal RIF-aanvragen ingediend. Op die manier hebben we een groep mensen samengebracht om te onderzoeken wat we kunnen doen voor de nieuwe aanvraag. Ook bedrijven zoals Van Dorp en Bloemendal techniek zijn hierbij betrokken om personeel in de gebouwde omgeving zo goed mogelijk op de toekomst voor te bereiden." 

Wat is de grootste uitdaging die LLO met zich meebrengt?

Bert legt uit: "De grootste uitdaging zit bij ons in het personeel dat niet in de gaten heeft hoe snel de wereld verandert. Medewerkers op mbo-niveau zijn dagelijks met veranderingen bezig. De timmerman die nog met spijkers rondloopt, die hebben we niet meer. Ze werken met andere technieken en moeten nu bijvoorbeeld leren hoe ze demontabel kunnen bouwen. Ondertussen zitten uitvoerders en projectleiders soms langdurig op één klus en missen ze de subtiele maar enorme veranderingen."

"Opleiding is bij ons verankerd in de cao; twee dagen per jaar minimaal. Als jij niet aangeeft wat je opleidingsplan is, dan werk je niet bij ons."

Bert Boeijnk

Hoe zijn jullie gestart om deze uitdagingen aan te pakken?

"Wij zijn als bedrijf altijd met het opleiden van mensen bezig geweest," zegt Bert. "In de jaren '80 zijn we begonnen met samenwerkingsverbanden omdat we vanuit de traditionele opleidingsinstituten niet meer de kwaliteit konden krijgen die we wilden. Opleiding is bij ons verankerd in de cao; twee dagen per jaar minimaal. Als jij niet aangeeft wat je opleidingsplan is, dan werk je niet bij ons." 

Wat zou jullie verder helpen met het realiseren van LLO?

"Dat we gefinancierd worden tijdens de rit, en investeren te stimuleren," stelt Bert. " Veel bedrijven investeren niet en denken: ik zie wel wanneer het gebeurt. Maar wij weten dat investeren in opleiding en digitalisering uiteindelijk financieel wat oplevert."