Succesvol Landen in een nieuwe baan: FastSwitch en de uitdagingen

Margreet Engelhart is projectleider bij FastSwitch (Hogeschool Saxion). Dit programma draagt bij aan succesvolle carrièretransities voor mensen die wat anders willen doen in hun carrière. Wij spraken haar over het LLO-project FastSwitch, de uitdagingen en de financieringsvragen.

Wat is de grootste uitdaging die LLO met zich meebrengt?

Margreet vertelt dat het overbruggen van de verschillen tussen carrièreswitchers een groot obstakel is geweest. “Als carrièreswitcher moet je landen in een nieuw beroep met daarbij een andere werkcultuur. Er is veel aandacht nodig voor zowel de matching tussen werkgevers en gemotiveerde kandidaten als voor de begeleiding in de beroepspraktijk. Ook is het ontwikkelen van een nieuwe professionele identiteit een complex proces dat niet vanzelf gaat. Dat heeft ook tijd nodig en het is aan ons om hierbij te helpen.”

Hoe zijn jullie gestart om deze uitdagingen aan te pakken?

We hebben vooraf met werkgevers besproken wat zij nodig hebben en dit afgestemd met hogescholen om een verkort programma te creëren voor de doelgroep. We hebben elke hogeschool aangespoord om met kandidaten om tafel te gaan zodat ze hen goed voor te bereiden op de switch, wat leidde tot een succesvolle matching. In deze fase besluiten velen juist om niet door te gaan met de samenwerking en dat is, gek genoeg, precies wat je wil. Je wil niet dat mensen later in het proces afvallen. Door goede evaluaties en co-creatie met het werkveld blijven we het programma verbeteren en beter afstemmen op de behoeften van alle betrokkenen.

Wat is jullie LLO-katalysator aanvraag geweest?

“Ons programma is gericht op carrièreswitchers, zodat zij zo snel mogelijk op loonwaarde komen en zich direct nuttig kunnen maken in de beroepspraktijk. We hebben flexibele onderwijsmogelijkheden van verschillende hogescholen gebundeld tot een programma dat aansluit bij de behoeften van de markt en werkgevers. Switchers komen meestal uit een hele andere werkcultuur met andere normen en waarden, goed landen kan dan soms een uitdaging zijn. Ons doel is ervoor zorgen dat (carrière)switchers zich gezien voelen en hun vaardigheden snel kunnen inzetten bij hun nieuwe werkgever.”

Wat zou jullie verder helpen met het realiseren van LLO?

“Een overkoepelende visie binnen het hoger onderwijs die gericht is op flexibel opleiden, ondersteund door de wet op leeruitkomsten. Dat is nu niet zo waardoor je af en toe tegen obstakels loopt. Het aanpakken van ‘systeemhobbels’ binnen het onderwijs is belangrijk om carrièreswitchers beter te ondersteunen bij hun transitie. Bijvoorbeeld in termen van dekking van financiële risico’s die gepaard gaan met een overstap, maar ook tegemoetkoming in individueel leergeld en collegegeld.”

"Het instellingscollegegeld motiveert mensen niet om een switch te maken wat betreft studie. Dat is een gemiste kans."

Margreet Engelhart Projectleider bij FastSwitch (Hogeschool Saxion)

Deel ook je verhaal

Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!