Leren stopt niet na een diploma—juist op de werkvloer ontstaat de grootste groei. Binnen Expeditie Leercultuur zijn er verschillende projecten die onderwijs en praktijk naadloos met elkaar verbinden. Door actief leren op de werkvloer te integreren, krijgen medewerkers direct toepasbare kennis en vaardigheden, terwijl bedrijven inspelen op veranderende eisen in hun sector. In deze blog duiken we in innovatieve projecten die leren in de dagelijkse praktijk verankeren en daarmee niet alleen individuele medewerkers, maar ook organisaties als geheel versterken.
Summa Zorg & Welzijn brengen docent op de werkvloer
Bij Summa Zorg en Welzijn spelen docent-coaches een cruciale rol in het behouden en begeleiden van BBL-studenten en net gediplomeerden op de werkvloer. Door actief mee te werken binnen zorgorganisaties verkleinen docenten de kloof tussen praktijk en onderwijs. Ze hopen hiermee vroegtijdige uitstroom te voorkomen.
De docent-coaches ondersteunen naast de nieuwe medewerkers ook kenniswisseling tussen organisaties en onderwijs. Dit draagt bij aan een positieve leercultuur binnen de teams waar zij actief zijn.

Gas Erop!
Gas Erop! is een innovatief project dat de kloof tussen theorie en praktijk overbrugt door vakmensen direct op de werkvloer te trainen. In dit project worden monteurs opgeleid in een 10-weeks programma waarin ze samen met collega’s uit verschillende functies werken aan concrete uitdagingen, zoals het implementeren van digitale tools of nieuwe werkmethodes. Dit gebeurt in een micro-learning community, die niet alleen de individuele leerbehoeften aanspreekt, maar ook bijdraagt aan een bredere leercultuur binnen het bedrijf. De kracht van Gas Erop! ligt in de samenwerking tussen mkb-bedrijven, vakmensen en kennisinstellingen, wat zorgt voor duurzame leerervaringen die direct toepasbaar zijn in het werk.

KMB Werkplaats Utrecht
MKB Werkplaats Utrecht biedt een praktische aanpak waarbij studenten en bedrijven direct samenwerken aan real-life projecten. Bedrijven krijgen zo toegang tot vernieuwende ideeën, terwijl studenten waardevolle praktijkervaring opdoen. De focus ligt op het versterken van de leercultuur door middel van inspiratiesessies over continu leren en innovatie. Door studententeams in te zetten bij concrete bedrijfsuitdagingen, wordt de samenwerking tussen onderwijs en het mkb vergroot, wat bijdraagt aan een positieve, duurzame leercultuur.

In deze drie projecten zien we duidelijk hoe het combineren van onderwijs en praktijk kan leiden tot een sterkere leercultuur binnen bedrijven. Door actief leren op de werkvloer te integreren, kunnen medewerkers zich ontwikkelen en bedrijven tegelijkertijd inspelen op de snel veranderende eisen van hun sector. Het resultaat? Duurzame leerervaringen die de wendbaarheid van organisaties versterken en een cultuur van continu leren creëren. Benieuwd naar meer inspirerende initiatieven? Blijf de komende blogs volgen!

Deel ook je verhaal
Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!