Van Cork naar Nederland: Leren zonder grenzen
Cork, UNESCO Learning City van Ierland, was het toneel van een inspirerende reis vol kennisdeling en innovatie. Samen met partners uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven onderzochten we hoe we vernieuwende LLO-concepten kunnen vertalen naar de Nederlandse praktijk.

Een warm welkom in de Learning City
Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door de burgemeester van Cork. Hij benadrukte het belang van LLO in de stad en vertelde over initiatieven zoals de Cork Learning Neighbourhoods en het jaarlijkse Learning Festival. Als symbolische start schreven we een persoonlijke boodschap in het gastenboek van de stad – een blijvende herinnering aan onze verbondenheid met deze bruisende leeromgeving.
In The Chamber of Commerce verkregen wij inzicht in hoe zij, samen met Skillsnet Ierland, lokale, regionale en sectorale initiatieven voor LLO ondersteunen. De gesprekken leverden waardevolle inzichten op en boden concrete ideeën om ons eigen netwerk in Nederland te versterken.

Innovatie in actie: Hackathon
We sloten de reis af met een energieke hackathon, waarin Ierse en Nederlandse teams samenwerkten aan oplossingen voor bedrijven die meer met LLO willen doen. Van creatieve benaderingen tot praktische plannen: de sessie leverde een schat aan ideeën op rond de centrale vraag hoe motiveer je mensen om te blijven leren?
Beelden door: Robèrt Kroonen

Kennisdeling en netwerken
Onze dagen in Cork stonden in het teken van interactie en samenwerking. In verschillende sessies spraken we met vijftien professionals uit de regio over de uitdagingen en kansen binnen LLO. De open gesprekken brachten nieuwe perspectieven en bevestigden dat nauwe samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven cruciaal is voor succes.
Een van de hoogtepunten was ons bezoek aan Munster Technological University (MTU). Deze universiteit, ontstaan uit een fusie van verschillende instellingen, laat zien hoe samenwerking met het bedrijfsleven een directe bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van professionals en bedrijven. Een inspirerend voorbeeld van hoe onderwijs en praktijk hand in hand kunnen gaan.
Beelden door: Robèrt Kroonen

Een duurzame samenwerking
Met koffers vol inspiratie, nieuwe connecties en praktische inzichten keerden we terug naar Nederland. De brug met Ierland werd direct versterkt door een bezoek van Marian Harkin, de Ierse staatssecretaris voor voortgezet en hoger onderwijs, onderzoek, innovatie en wetenschap. In The Green Village aan de TU Delft ging zij in gesprek met de LLO-Katalysator en de Extension School van de TU Delft, die een passend programma hadden voorbereid.
The Green Village is een unieke plek waar kennisinstellingen, bedrijven, overheden en burgers samen innoveren. Hier wordt onderzoek direct in de praktijk gebracht om wijken energiezuiniger, klimaatbestendiger en circulair te maken. Met toegang tot het innovatie-ecosysteem van de TU Delft is wetenschap altijd binnen handbereik. Een inspirerende omgeving waar wonen, werken en leren samenkomen.
Dit bezoek leidde tot wederom een waardevolle uitwisseling over LLO en de samenwerking tussen Nederland en Ierland. We kijken uit naar de volgende stappen en verdere verdieping van deze connectie!
Beelden door: Robèrt Kroonen

Wat doen wij met de opgedane kennis?
Aan het begin van april is alle opgehaalde kennis ingedaald en evalueren wij met de deelnemers het bezoek. Middels reflectie op de activiteiten en de opgedane kennis, zoomen we in op de mogelijkheden welke kennis er nou echt toe doet én wat ermee kan worden gedaan.

Deel ook je verhaal
Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!