Themasessie LLO Klantreis Noorderpoort: Samenwerken aan het Onderwijs van de Toekomst

Op zes maart vond de themasessie over de LLO-Klantreis plaats bij Noorderpoort. Deze inspirerende bijeenkomst bood een waardevolle kans om onze gezamenlijke aanpak rondom Leven Lang Ontwikkelen verder te verdiepen. Noorderpoort en NHL Stenden deelden hun inzichten en uitdagingen op het gebied van samenwerking met het werkveld én uitdagingen op het gebied van flexibel onderwijs.

 

De kern van de themasessie: verbinding met LLO-projecten en het werkveld

Een belangrijke rode draad in de gesprekken was de verbinding met het werkveld. In beide presentaties werd benadrukt dat een sterke leercultuur pas echt impact heeft als bedrijven vanaf de start betrokken worden bij de ontwikkeling van leerroutes. Wanneer opleidingen en bedrijven gezamenlijk kijken naar de veranderende arbeidsmarkt en de aansluiting en verbinding van bedrijven en onderwijs, ontstaat de noodzakelijke sense of urgency om het onderwijs en het onderwijsaanbod te vernieuwen. Dit vraagt o.a. om elkaars taal leren spreken, onderwijslogistiek die flexibel is en inspelen op en in  de praktijk.

Onderwijs van de toekomst

De cross-sectorale samenwerking bij Europark laat zien hoe onderwijsinstellingen en het werkveld samen kunnen optrekken om flexibel en toekomstgericht onderwijs te ontwikkelen.

In de presentatie van de Noorderpoort bleek dat ze tot een nieuw inzicht kwamen als het aankomt op ontwikkelingen binnen het onderwijs.

Van: 'Verandering is een constante' naar 'De constante is de verandering'

Cross sectorale Werkwijze Europark: Samen Onderwijs Maken

Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit en hoe kunnen we dat gezamenlijk vormgeven? Deze vraag stond centraal in de sessie. Een belangrijke pijler in deze aanpak is de cross sectorale samenwerking: het onderwijs is van ons allemaal. Dit betekent dat onderwijsinstellingen en het werkveld samen opleidingen en leertrajecten ontwikkelen, waarbij bedrijven vanaf de start betrokken zijn. 

Een concreet voorbeeld hiervan is de opleiding Luchtvaardienstverlener. Gezien de nabijheid van Eelde Airport Groningen wordt deze opleiding niet alleen aangeboden op een traditionele onderwijs locatie, maar ook direct op de luchthaven. Hierdoor ontstaat een dynamische leeromgeving waarin studenten direct in de praktijk aan de slag kunnen. Op drukke momenten ondersteunen zij als grondpersoneel, terwijl de vertrekhal op rustige momenten transformeert tot een klaslokaal. Dit vraagt om een flexibele en modulaire inrichting van zowel de opleiding als de bedrijfsvoering, waarin onderwijs en werkveld elkaar optimaal versterken. 

Huis van LLO: Flexibel en Servicegericht Onderwijs

Bij NHL Stenden wordt binnen het Huis van LLO gewerkt aan multidisciplinaire leerroutes. Hier wordt gezocht naar de juiste balans tussen systeeminrichting, onderwijslogistiek en studentbehoefte. Uit tests blijkt dat elke volgorde voor- en nadelen heeft, waardoor een gebalanceerde aanpak essentieel is. 

Een belangrijk uitgangspunt binnen het Huis van LLO is dat flexibilisering niet ten koste mag gaan van de ondersteuning voor studenten. Dit betekent dat de rol van studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers) verandert en docenten zich mogelijk aanpassen aan nieuwe toetsingsvormen en leerprocessen. Daarbij staat voorop dat studenten zelf regie hebben over hun leerroute en dat barrières worden weggenomen.  

Tijdens het gesprek hierover werd geconstateerd dat de urgentie om opleidingen volgens het Huis van LLO-concept in te richten per opleiding verschilt. Dit heeft te maken met het draagvlak en de mate waarin een opleiding zich bewust is van de veranderende arbeidsmarkt. Wanneer de noodzaak om onderwijs te vernieuwen duidelijk is, ontstaat er ruimte en urgentie om opnieuw naar het onderwijsaanbod te kijken.  

Flexibilisering

Flexibilisering betekent dat opleidingen worden aangepast aan de behoeften van de lerende in tempo, tijd, plaats, inhoud en niveau. Dit kan bijvoorbeeld door avondlessen, online modules en kortere, intensieve trajecten aan te bieden.

Flexibele opties kunnen het voor een lerende eenvoudiger maken om de studie te combineren met werk en privéleven. Dit maakt het aantrekkelijker voor meer mensen om zich in te schrijven voor een opleiding of cursus, waardoor onderwijsinstellingen meer lerenden kunnen aantrekken en inspelen op de vraag naar bijscholing, op en omscholing.

 

 

 

 

 

 

Gepersonaliseerde leerroute

Maak kennis met Emma,

Emma studeert Finance, Tax & Advice en werkt als junior belastingadviseur bij een financieel adviesbureau in Leeuwarden. Emma heeft een MBO-Niveau 4 opleiding afgerond en wil graag een HBO-diploma behalen om door te kunnen groeien naar een senio positie binnen haar vakgebied.

Haar werk kent piekperiodes en deadlines, waardoor haar werktijden soms onvoorspelbaar zijn. Ze kan maximaal één dag per week vrijmaken voor fysieke lessen. De rest van haar studietijd moet flexibel in te delen zijn zodat dit te combineren is met haar drukke baan. Ze is gewend zelfstandig te werken en wil ook in haar studie zelf haar leerroute bepalen. Middels haar praktijkervaring kan ze enkele leeruitkomsten valideren. Evenwicht tussen haar intensieve baan, studie en persoonlijke leven is de grootste uitdaging.

Gepersonaliseerde leerroute

Dankzij een gepersonaliseerde leerroute kan Emma zelf haar studietijd indelen en haar leerroute bepalen. Ze heeft mogelijkheden om bepaalde leeruitkomsten door middel van activiteiten op haar werk aan te tonen. Door haar praktijkervaring kan Emma leeruitkomsten laten valideren, wat tijd bespaart en haar studietijd verkort. Ze heeft mogelijkheden om te vertragen en te versnellen. Met de ondersteuning van een studiecoach vindt ze de juiste balans tussen studie, werk en persoonlijk leven. Eén keer in de week ontmoet ze haar studiegenoten. Soms zit ze ook in een klas met lerenden van de voltijd opleiding HBO Accountancy. Ze vindt het leuk om haar ervaringen en passie voor het financiële vak in de praktijk te delen met deze lerenden en nuances aan te brengen in de theorie.

Gefaciliteerde Leerroute

Maak kennis met Lars.

Lars komt net van de HAVO en is gewend aan een vast gestructureerd onderwijsprogramma. Hij is begonnen aan de voltijd Bachelor Bedrijfskunde. Hij presteert goed in een traditionele klasomgeving waar hij direct contact heeft met docenten en medestudenten. Zijn interesses zijn nog breed en hij weet nog niet precies wat hij later wil doen. Lars is ondernemend ingesteld en vindt het leuk om met andere mensen samen te werken. Hij heeft een bijbaantje in de horeca, waardoor hij overdag alle tijd heeft om naar school te gaan en te studeren.

Gefaciliteerde leerroute

Bij Lars past prima een gefaciliteerde leerroute. Dit geeft hem houvast en structuur. Zeker in het eerste jaar is de nieuwe leeromgeving wennen en ligt er al voldoende druk op het zelfstandig leren en studeren. Lars is tevreden met het huidige studietempo en heeft geen behoefte om het te versnellen of te vertragen.

Lars vindt het leuk om mensen te ontmoeten die al in het werkveld actief zijn. Omdat sommige projecten samen met deeltijdlerenden wordt uitgevoerd, hoort hij meer praktijkverhalen. Dit geeft hem een beter beeld van zijn persoonlijke ambities en ontwikkeling.

Ontwerpprincipes

Het organiseren van gefaciliteerde en gepersonaliseerde leerroutes is een complexe veranderopgave voor NHL Stenden. We hebben een aantal ontwerpprincipes om deze transformatie te begeleiden:

  1. Stel de behoefte van de lerende en het werkveld centraal.

  2. Werk vanuit de hele reis van een lerende, niet vanuit afzonderlijke systemen, processen en diensten.

  3. Ontwikkel een gezamenlijke en gedeelde onderwijsvisie.

  4. Spreek dezelfde taal en maak gebruik van visualisaties waar mogelijk.

  5. Denk groots, maar begin met kleine stappen.

  6. Investeer in eigenaarschap en draagvlak.

Save the Dates – aankomende themabijeenkomsten 

We organiseren de komende maanden meerdere themabijeenkomsten voor en met jullie. Noteer alvast de volgende data in je agenda: 
 
📅 Donderdag 13 mei | 14.00 - 16.30 uur 
Thema: Samenwerking MKB & Onderwijsinstellingen m.b.t. LLO – hoe betrekken we bedrijven en waar lopen we tegenaan? 
📅 Dinsdag 3 juni | 14.00 - 16.30 uur 
Thema: Werkende elementen voor Leven Lang Ontwikkelen 
📅 Donderdag 18 september | 14.00 - 16.30 uur 
Thema: Best practices binnen LLO 

📍 Locatie volgt! 

Deel ook je verhaal

Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!