Scannen voor succes: Vijf projecten die met de hulp van analyse de leercultuur binnen bedrijven versterken

Een sterke leercultuur is essentieel voor de groei en ontwikkeling van een organisatie. Het helpt niet alleen om medewerkers continu te ontwikkelen, maar ook om wendbaar en innovatief te blijven in een snel veranderende wereld. Expeditie Leercultuur is een initiatief dat verschillende projecten binnen het onderwijs en bedrijfsleven samenbrengt om de leercultuur op de werkvloer te versterken. In deze doorlopende 'expeditie' wordt een netwerk gecultiveerd waarin bedrijven, onderwijsinstellingen en experts kennis delen om de leercultuur binnen organisaties te stimuleren. Door inzicht te bieden en goede voorbeelden te delen, worden bedrijven geholpen om leren en ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel van hun werkomgeving te maken.

In de eerste blog van deze serie belichten we projecten die gebruik maken van scans en modellen om de huidige leercultuur binnen organisaties in kaart te brengen. Aan de hand van deze inzichten worden gerichte trainingen, gesprekken en workshops op maat ontwikkeld, zodat organisaties kunnen bouwen aan een cultuur van leren en ontwikkelen. 

Horti Academy

Het eerste project binnen dit cluster is de Horti Academy, die bedrijven in de glastuinbouwsector ondersteunt bij het versterken van hun leercultuur. Met behulp van een ‘groene persona scan’ wordt in kaart gebracht welke vaardigheden en ontwikkeling nodig zijn om medewerkers breder inzetbaar te maken. Op basis van de resultaten worden trainingen op maat ontwikkeld, gericht op zowel de werkgever als de werknemer. Deze trainingen helpen om de wendbaarheid van het bedrijf te vergroten en medewerkers te stimuleren om zich actief te blijven ontwikkelen, zodat ze beter kunnen inspelen op de veranderingen in de sector, zoals verduurzaming en digitalisering. 

Leergeschiedenis Quickscan

Het tweede project is de Leergeschiedenis Quickscan, die mkb-bedrijven helpt bewust te worden van hun leercultuur. Deze quickscan geeft medewerkers inzicht in hun eerdere leerervaringen, wat de eerste stap is naar verandering. Op basis van de resultaten wordt een persoonlijk competentieprofiel opgesteld, waarna medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen door het volgen van een gerichte trainingsmodule, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs.

Future of Work 4 All

Het FutureWork4all 3D-concept richt zich op het creëren van een actieve learning community en biedt een innovatieve benadering voor het analyseren van welzijn, welvaart en welbevinden binnen de werkvloer.

Hierbij is een module ontwikkeld die het onderwijs flexibeler en persoonlijker maakt, terwijl er tegelijkertijd geïnvesteerd wordt in IT-beleid, cyberveiligheid en onderwijstechnologie.
Het doel? Onderwijs dat aansluit bij zowel de behoeften van werknemers als de uitdagingen van de toekomst.

Metrolijn-methode

De Metrolijn-methode van Smart Makers Academy wordt ingezet om de implementatie en het waarborgen van een leercultuur binnen bedrijven te visualiseren. De metrokaart maakt duidelijk welke stappen er gezet moeten worden en wie bij elke fase betrokken moet zijn. Op basis hiervan worden op maat gemaakte leertrajecten ontwikkeld voor verschillende teams, zoals HR, teamleiders of medewerkers, met in-company workshops. Door gebruik te maken van de leercultuurscan, wordt de voortgang van het proces gevolgd en de effectiviteit van de trajecten gewaarborgd.

Talentensleutel

Het laatste project binnen deze serie is de Talentensleutel. Deze methode helpt mkb’ers bij het creëren van een positieve leercultuur binnen hun organisatie. Door een vragenlijst in te vullen en een adviesgesprek aan te gaan, krijgen ondernemers inzicht in hoe zij hun leercultuur kunnen versterken en waarom dit essentieel is voor hun toekomst. Na het gesprek volgt een adviesrapport waarin concrete stappen staan om de leercultuur te verbeteren. Waar nodig kunnen aanvullende gesprekken worden ingezet om het proces verder te ondersteunen en te verdiepen, waardoor bedrijven uiteindelijk een duurzame en wendbare organisatie kunnen opbouwen.

Deze vijf projecten binnen Expeditie Leercultuur bieden handvatten voor bedrijven die hun leercultuur willen versterken en toekomstbestendig maken. Of het nu gaat om het analyseren van de leercultuur, het ontwikkelen van trainingen of het verbinden van werkvloer en onderwijs, elke stap draagt bij aan een innovatiever bedrijfsmodel. Wil jij weten hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan deze transitie? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

Deel ook je verhaal

Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!