Zorg en onderwijs aan zet in de wijk-praktijk

ZOHRA biedt een nieuwe kijk op zorg en onderwijs, met als doel de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in de wijk te versterken. Dit vernieuwende opleidingsconcept richt zich op leren in de wijk, dicht bij de mensen, en sluit aan bij de behoeften van de bewoners en de toekomst van de zorg. Wideke Avontuur, praktijkopleider bij Mijzo en coördinator van ZOHRA, vertelt in deze blog over dit project.  

ZOHRA: zorg en onderwijs aan zet in de wijk-praktijk

“Twee jaar geleden volgde ik de cursus Health Innovation School Implementation (His-I). Om mijn creatieve ideeën meer vorm te kunnen geven en toe te kunnen passen in de praktijk. Dat spreekt en sprak me altijd aan. Ik houd van vernieuwingen, anders denken, anders kijken naar wat je doet. Zeker vanuit mijn rol als praktijkopleider in de wijk. Toen ZOHRA voorbijkwam, was het voor mij heel helder: hier wil ik in bijdragen! ZOHRA staat voor Zorg Onderwijs Herontwerp Radicaal Anders. Binnen onze organisatie waren we al langer bezig om zorg anders en slimmer in te zetten. Samen met andere instellingen uit de VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) en het onderwijs herontwerpen we leren in de wijk. 

In de VVT willen we toekomstbestendig zijn door slimme inzet van formele en informele zorg. Daar komt dan vanzelfsprekend ook opleiden bij kijken. Juist de betrokkenheid, maar ook de visie van jongeren is belangrijk om op de juiste manier toekomstbestendig te veranderen.”

Wensen van de mensen vraagt een andere kijk op zorg

“De zorg verandert. Mensen willen langer thuis wonen en daar oud worden. Dat vraagt om een andere kijk van een professional, maar ook van een bewoner in de wijk en van een student. Er zijn dus andere competenties nodig. Ook hebben we straks minder professionals. Daarom moeten we anders opleiden, zodat de juiste professional de juiste ondersteuning kan blijven bieden. Hoe kan het onderwijs meebewegen in de andere manier van kijken naar de zorg? Dat is waar ZOHRA om draait. Leren in en door de wijk, dicht bij de mensen thuis. Dus voor en met studenten, maar vooral met wijkbewoners, naasten, professionals, mantelzorgers en zij-instromers. Dus samen, met de diversiteit aan verschillende doelgroepen. Dat maakt ZOHRA zo uniek.”

"Met ZOHRA als opleidingsconcept streven we ernaar de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in de wijk te versterken."

Wideke Avontuur

Leren met studenten, bewoners, professionals

“Binnen het project heeft het even geduurd voordat we met de deelnemende partijen alle neuzen dezelfde (gewenste) kant op hadden. Afgelopen zomer hadden we een goede basis om de eerste pilot te draaien in een wijk. In november volgden nog drie wijken in Oosterhout en Breda. Elk met een programma van een dag per week gedurende 10 weken. Wij proberen binnen ZOHRA in beeld te brengen wat er speelt in de wijk, dus echt praktijk gestuurd. Dat jagen we mede aan door samen ideeën te bedenken en onderwijsexpertise erop aan te laten sluiten. Gedurende de pilot sturen we bij en vullen we aan, afgestemd op de input van betrokkenen en de behoeften van de wijk. Dat geeft nu al een prachtig gevoel van verbondenheid. Alle betrokkenen willen iets betekenen en aanpakken. Er liggen zulke mooie initiatieven en kansen, juist in de wijk. Met ZOHRA als opleidingsconcept streven we ernaar de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in de wijk te versterken.”

Student aan zet

“Studenten die starten hebben in het begin nog geen goed beeld wat zij komen doen. Na 10 weken liggen er plannen die zij met de andere deelnemers en bewoners hebben gemaakt. In de volgende 10 weken kan dat vervolg krijgen en verder ontwikkeld worden. Dat is waar we nu staan. Heel leuk om te vertellen is, dat bij de start afgelopen november, er een bewoner vertelde dat hij het ZOHRA-project had gemist. Hij is er de komende 10 dagen weer bij. Je ziet hem opbloeien als hij zijn verhalen uit de wijk vertelt. Een mooi voorbeeld van zingeving. Maar ook de studenten herkennen de meerwaarde van deze aanpak, zo zeggen ze: ‘ZOHRA is voor mij zorgonderwijs op een andere manier. Op de plekken waar het meest toegevoegde waarde heeft, en dat is in de wijk zelf.’ 

Een andere deelnemer benoemde: ‘ZOHRA is voor mij de samenwerking tussen het onderwijs en mensen uit de disciplines van verpleegkunde. Hierin komen alle specialiteiten samen om tot oplossingen te komen om het systeem meer passend te maken.’ ” 

ZOHRA draagt bij om gelukkiger te zijn

“Na de eerste pilot in één wijk starten we in november in drie extra wijken. Voor de zomer volgen nog eens vijf wijken, al dan niet als aanvulling op de bestaande initiatieven in de wijk. We willen bekendheid krijgen en onderwijs kunnen toepassen het komende half jaar. Daar zit ook een onderzoekscomponent aan vast vanuit Avans, Curio en Tranzo. Alles wat we ontwikkelen, ons onderwijs, de behoeften van deelnemers, studenten en bewoners, verzamelen we in de zogenaamde waaier. De waaier is een verzameling van onderwijs op alle gebieden, waarbij ondersteuning gewenst is in de wijken. Het doel is dat een deelnemer iets leert vanuit ZOHRA en dat bijdraagt om gelukkiger te zijn. Zo krijgt het ZOHRA-programma steeds meer continuïteit en wordt het een duurzaam programma. Het is een nieuwe manier van leren: onderwijs van de toekomst dat bijdraagt aan zowel een zorgzame als een lerende wijk.”

Deze blog is geschreven door Wideke Avontuur van ZOHRA 

Deel ook je verhaal

Heb jij een ook verhaal dat goed past bij Lang Leve Ontwikkelen? Deel het en inspireer anderen!