Een kijkje in de keuken bij leerpioniers
Hoe creëer je een werkplek waar leren en ontwikkelen vanzelfsprekend zijn? Waar medewerkers continu groeien en innovatie bloeit? Tijdens de Roadshow Leercultuur in de regio bezoeken we minstens zes ondernemers die laten zien hoe zij een positieve leercultuur willen inbedden in hun organisatie.
In samenwerking met de SER, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Katapult organiseren we inspirerende werkbezoeken aan deze voorlopers en vernieuwers. We duiken in hun aanpak, leren van hun successen en uitdagingen en brengen ondernemers, onderwijs, brancheverenigingen en beleidsmakers samen om kennis te delen en te versterken.
Waarom deze Roadshow?
Leercultuur moet geen abstract begrip zijn, maar de realiteit van elke dag. We laten zien dat investeren in leren niet alleen mensen, maar ook bedrijven en sectoren vooruit helpt. Wie de kracht van een sterke leercultuur eenmaal doorziet, wil morgen al aan de slag.
De Leercultuur-bijeenkomst bij Ruiter Machinefabriek op 12 maart was een treffend voorbeeld van hoe een organisatie bewust kan kiezen voor ontwikkeling en groei, niet alleen in technologie en innovatie, maar vooral in mensen en cultuur. Wat mij vooral pakte in het verhaal van Erik Ruiter, is hoe hij als ondernemer de omslag heeft gemaakt van persoonlijk leiderschap naar gedeeld leiderschap. Dit proces vraagt niet alleen om vertrouwen in medewerkers, maar ook om het loslaten van controle – iets wat ik zie in familiebedrijven en technische organisaties vaak een uitdaging kan zijn.
Wat deze bijeenkomst zo waardevol voor mij maakte, was de scherpe koppeling tussen praktijk en onderwijs. De samenwerking van Ruiter met Firda en NHL Stenden laat zien hoe een lerende organisatie niet alleen een intern proces is, maar een gezamenlijke inspanning met het onderwijs en andere bedrijven. Dit benadrukt het belang van structurele verbindingen tussen bedrijfsleven en onderwijs om toekomstbestendige vakmensen op te leiden en bedrijven veerkrachtig te houden in een veranderende markt.
Een van de belangrijkste lessen die ik uit deze sessie meeneem, is dat leercultuur niet iets is wat je implementeert, maar iets wat je ontwikkelt. Dit vraagt om tijd, geduld en een open houding om te reflecteren op bestaande structuren en nieuwe manieren van werken te omarmen. De aanpak bij Ruiter, Firda en NHL-Stenden laat zien dat leren niet alleen een doel op zich is, maar ook een middel om innovatie, betrokkenheid en duurzame groei te stimuleren.
Het volgende bezoek vindt plaats op 17 april bij TeKloeze riooltechniek in Wehl. Zij gaan ons meer vertellen over de eigen opleiding tot 'rioloog'. Soms moet je dingen met een ander perspectief bekijken om het aantrekkelijker te maken.
Kom jij ook?